Какви са професионалните сайтове за работа

24.03.2009

Има доста сайтове за работа който злоупотребяват с доверието и особено с публикуваната лична информация на потребителите. Много трудно е да се определи дали един сайт е коректен или просто събира C.V. та с цел предоставянето им на 3-ти страни. За ваше успокоение, нашият сайт не предоставя услугата публикуване на CV-та,  но все пак ще Ви изброим възможните критерии по които ще познаете професионалните сайтове за работа.

Основни критерии:

1. Известен ли Ви е този сайт? Чували ли сте нещо за него? Чувал ли е някой познат нещо за него?

Има сайтове, които няма как да не знаете. Има и такива които изглеждат много познато, но всъщност са „копия“ на съществуващи сайтове.

Ако сайта е нaпълно непознат за Вас и сте научили за него например чрез електронно писмо (спам), то бъдете много внимателни спрямо него. Най-добре е ако влизате за първи път в даден сайт, който иска регистрация, да попитате някой от Вашите познати дали го е ползвал. Потърсете повече информация в Google – ако не намерите информация, статии или коментари за сайта, то или сайта е твърде нов, или има нещо нередно в него. От друга страна никой не се е родил възрастен. Всеки сайт има стартова дата, изключение не правят и големите сайтове, но все пак имайте едно на ум.

2. Трябва ли да се регистрирате, за да започнете да разглеждате обявите за работа.

Бъдете предпазливи със сайтовете, които не ви позволяват да преглеждате в обявите им освен ако не сте регистрирани. Дори и големи сайтове като monster.com предлагат свободен достъп до обявите си, така, че е доста подозрително, това изискване да съществува. Друг въпрос е кандидатстването за работа. При нас например обявите се публикуват и са свободно достъпни за кандидатстване, като единственото действие на сайта е да препраща е-майла Ви, към е-майла на работодателя с цел предпазване от спам. Друг е въпроса, че доста от работодателите предпочитат да публикуват адреса си в текста на обявата.

3. Проверете общите условия на сайта.

Достъпът до Вашите данни трябва да е обяснен изчерпателно в Общите Условия за ползване на сайта. Опитайте се да проверите доколко е улеснен достъпа до базата данни със CV-та от работодателска гледна точка, от тяхната регистрация например. Все пак трябва да спазвате баланса между личните и професионалната информация, която може да бъде достъпна до всички.

4. Може ли да променяте или изтривате (или поне деактивирате обявата си)?

Добрите сайтове за работа позволяват на търсещите работа да пазят по няколко версии на автобиографията си, тъй като всяка кандидатура е индивидуална, както към позицията, така и към компанията. Хубаво е да имате тази опция.

Друго важно нещо е да имате възможност да триете или деактивирате автобиографията си – първо защото, ако отдавна работите за една компания, то не се е налагало да си търсите нова работа и CV-то ви е остаряло или неактуално. От друга страна, ако работодателят ви намери случайно автобиографията, може да си помисли, че искате да напуснете, а това да не е така. Така, че дори и да не изтриете CV-то си, то поне трябва да имате опция да го направите неактивно за търсене сред работодателите, т.е. да бъде видимо само за вас.

В заключение може да се обобщи, че със сайтовете за обяви за работа, както и сайтовете, който предлагат попълване на онлайн CV-та трябва да се внимава. Най добре е да се ползвате сайтове с добро реноме, и висока популярност.

От днес обявите в сайта ще имат “давност“

02.02.2009

Здравейте приятели,

От днес (02 Февруари) обявите в сайта ще имат „живот“ 2 седмици, или 14 календарни дни. 3 дни преди изтичането ще бъде изпращан е-мейл до публикуващия, с напомняне.

Надяваме се това да „освежи“ офертите публикувани от компаниите в сайта.

Очакваме коментари …

Получихме PR5

01.01.2009

Здравейте,

Честита нова година на всички клиенти – и работодатели, и търсещи работа. Пожелаваме щастие и успехи в бизнеса.

Новата година ни изненада и с нов pagerank  от Гугъл. Вече сме горди собственици на PR5, което е доста ласкателно от гледна точна на младостта на нашия сайт.

Надяваме се изненадите да са така добри и при вас.

Незнаехме, че Rabb има значение, но явно има

17.11.2008

Здравейте приятели,

случайно попаднахме на статия в Wikipedia за думата Rabb. Оказа се, че думата в арабския език означава: Господар, Благодетел, Ценител, което в арабския език се асоциира с Аллах. В корана rabb е често местоимение на Господ. Ето и оригиналния абзац от Wikipedia.

Rabb is an Arabic word meaning Lord, Sustainer, Cherisher, Master, which in Islamic context refers to Allah. In the Qur’an, rabb is one of the usual names of God.

Честно казано при избора на името на сайта дори си нямахме представа, че има такава дума, но сега сме поласкани.

Нека обясним защо избрахме името Rabb-it. Това словосъчетание го избрахме защото може да се правят различни асоциации, нямаме никакви религиозни или пророчески мотиви:

1. Съкращение от Работа за IT специалисти – естествено описание на същността на сайта.

2. Rabbit – от английски – заек, асоциация към нов служител, новобранец.

честно казано имаше възможност да бъде само с едно b – rab-it, но тогава се губеше асоциацията с rabbit.

Надяваме се, че името ни е запомнящо се и лесно за изписване.

След това откритие, вече може да го презентираме и като „ИТ Господ“ :D

Това е от нас за сега. С пожелания за лек и успешен ден

Вече месец сме онлайн

11.11.2008

Здравейте приятели,

вече месец нашият сайт Rabb-IT.net е онлайн.

Ето какво постигнахме за този месец:

  • имаме 31 активни обяви – малко, но от сърце
  • имаме 2900 посещения и 9500 импресии
  • постигнахме доста добро позициониране в Гугъл
  • получихме доста позитивни мнения от потребители

Тъй като повечето посещения /особено за не порталните сайтове/ се генерират най-вече от търсещите машини тези резултати са особено важни. Ето как са текущите ни резултати в Гугъл:

Изключително добро позициониране се получава при компаниите /ако са споменати в обявата/

Това единствено може да подскаже на фирмите търсещи служители, че публикуването на обяви при нас е доста добър начин да насочат трафик към тях.

Искрено се надяваме, че следващия месец цифрите ще са доста по-добри.

Надявам се да сме Ви полезни.

Rabb-it.net е избор на редактора в gbg.bg

08.11.2008

Здравейте приятели,

с гордост искаме да Ви съобщим, че нашия сайт е маркиран като „Избор на редактора“ в най-големия Български портал Гювеч.бг в категорията Работа (естествено).

Това може би е станало скоро, защото посещенията от gbg.bg се увеличиха отново.

Искаме да благодарим на редакторите от Гювеч за техния избор и да се надяваме, че сайта ще се задържи по-дълго на тази позиция :)

Rabb-IT.net – Работа за IT специалисти

30.09.2008

В началото на тази седмица стартирахме нов сайт за обяви за работа Rabb-IT.

Защо Rabb-IT.net ли? – ами защото звучи като Rabbit, но всъщност идва от Работа за IT специалисти – лесно и запомнящо се, нали?

А, защо направихме този сайт при положение, че сайтовете за обяви за работа са добре разработени и вече има 2-3 утвърдени сайта, които се посещават редовно от по-голямата част от търсещите и предлагащите работа?

Ами защото смятаме, че навсякъде публикуването е прекалено комплексно. Почти навсякъде, за да пуснете обява, Вие трябва да имате регистриран потребител, да попълните огромно количество полета и това не е всичко. При някои от сайтовете, трябва да дадете стационарен телефон при други трябва да платите, за да ви публикуват обявата. При трети модерацията е под всякаква критика и обявите са както се казва „от кол и въже“. Според нас това е малко прекалено. Къде остават хората без стационарен телефон или пък хора търсещи човек за работа по проект. Ние сме хора от IT бизнеса и смятаме, че знаем какво иска IT бизнеса при публикуването на обяви за работа.
Прочетете остатъка от публикацията »